Yaşam

Şifa deposu ıhlamurun fiyatı bu yıl da arttı

Kış aylarının gelmesiyle ıhlamura talet tekrar artış gösterdi.

Grip üzere salgın hastalıklarda yıllar boyunca insanların kaynatıp hasta olan şahıslara içirilen ıhlamur, pandemi devri sonrası vatandaşlar tarafından daha da tercih edilmeye başlandı.

Kilosu 600 TL oldu

Bu özelliği ile şifa kapısı olarak bilinen ıhlamur bu yıl geçtiğimiz yıla oranla yeniden zamlandı.

Geçen sene Ihlamur çiçeğinin kilogram fiyatı 500 TL iken bu yıl 600 TL’ye kadar yükseldi.

“Ihlamur içmek için hasta olmanıza gerek yok”

Ihlamur içmenin yalnızca hastalık vakti değil hastalıktan öncede bağışıklık sistemini geliştirmek için kıymetli olduğunun belirten aktar Metin Karaca, “Ben Rize’de 40-45 yıllık aktarıcılık yapıyorum. İhlamur çiçeği ve ıhlamur yaprağı olmak üzere 2 formda satıyoruz. Pandemi devrinden çıktık. Hepimiz hoş ağzımızı burnumuzu kapatıp korunuyorduk. Ama artık biraz gevşedik maskeleri çıkarınca gripler artmaya başladı.

Son günlerde tanınan bir bitki diyebiliriz ıhlamur. Ihlamur içmek için hasta olmanıza gerek yok. Ihlamur içtiğiniz anda devamlı sizi korur yani gribe karşı bağışıklığınız artar. Yalnız ıhlamurun az bilinen bir özelliği de var benim çok sevdiğim hudut sistemlerine çok düzgün gelir. Aslında grip olan hasta olan biraz da huduttan olur hasebiyle ıhlamur içmek ikisini bir ortada götürmek açısından çok âlâ olur” şeklinde konuştu.

“Akademisyenler de daha çok araştırmaya başladı”

Ihlamura farklı bitkiler eklenerek içebileceğini söyleyen Karaca, Barış Manço’nun ‘Nane Limon Kabuğu’ şarkısını örnek vererek “Ihlamur artık bitkiler popülerleştikçe akademisyenler de daha çok araştırmaya başladı. Artık ıhlamura biraz tarçın atarsanız bu balgamı sökebilir bir avuç ıhlamuru 2 litre suya atarak yapabiliriz. Bir tane havlıcan var bunu da atarsanız kış aylarında sizi daha dirençli içerden dirençli tutabilir. Bir tane zencefil atarsanız antibiyotik özelliği görülebilir.

Bir tane zerdeçal atarsanız ciğerleri grip hastalıkları en çok ciğerleri rahatsız ettiği için akciğerlere yararlı olabilir. İçerisine ada çayı atarsanız boğazınıza güzel gelebilir ayrıyeten kuş burnu katarsanız C vitamini artabilir. Ayrıyeten içerine olmadıysa papatya atarsanız içerinizde bulunan zehri atabilir. Barş Manço’nun ‘Nane Limon Kabuğu’ müziğinde geçtiği üzere içilebilir” ifadelerini kullandı.

“Ihlamuru severek içiyorum”

7 yaşından bu zamana kadar sadece hastalığında değil her zaman ıhlamuru tükettiğini ifade eden 16 yaşındaki Veysel Baki Biçer ise “Ihlamur kış aylarını vazgeçilmezi olduğu için o yüzden çocukluğumun vazgeçilmezidir. Ihlamuru severek içiyorum tadı hoşuma gidiyor, verdiği yarar hoşuma gidiyor, ıhlamuru seviyorum.

Ihlamuru annem hasta olduğumda bir çok defa kaynatırdı ayrıyeten ben küçükken çok hastalanırdım nerdeyse hiç güzelleştiğimi bilmem lakin ıhlamur içmeye başladıktan sonra azaldı. Ve mutlaka çok fayladalı ve herkese tavsiye ettiğim bir bitki” halinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu